Çok katlı binalara su kaçağı sorunu genellikle komşular arasında çarpışmalara neden olabilir. Dairenin tavanında eksik boya, sararma ve lekeler oldukça can sıkıcı olarak kabul edilir. Tavanın bu çirkin görüntüsü, ikinci kattaki sızıntı sorunu çözülene kadar durmayacaktır. Tuvaletten alt katın tuvalet tavanına sızan su sonucu kısmen tavan dökülebilir. Sızıntının temiz suda mı yoksa kirli bir drenajda mı olduğuna bağlı olarak tavan hasarı farklı olabilir.
Sızıntı sorunu ne olursa olsun, hasar gören duvar bir an önce onarılmalı ve yeniden boyanmalıdır. Maliyetleri komşularınızla tartışabilirsiniz. Su tesisatı zemindeyse ve zeminden su sızıyorsa, tüm sorumluluk üst kattaki dairede olmalıdır. Tesisatlarında yaşadıkları çatlak veya sızıntılar alt katına akıyorsa, sıhhi tesisat sahibi evin tüm hasarı onarma masraflarını karşılaması gerekir.
Alt Kata Su Sızması Masrafı Kime Aittir?
Bu tür tesisat kaynaklı sorunlar ülkemizde senelerdir yaşanmakta ve genelde daire sahipleri kendi aralarında hukuksal işlemlere gerek kalmadan çözmektedir. Ancak ender de görülüyor olsada itilaflı olan daire sahipleri mahkemelere başvuruda bulunabilmektedir.
- Üst kataki dairede isteyerek veya istemeden oluşan her tesisat arızasında alt kat daire zarar görüyorsa mağdur olan taraf alt kat daire olduğundan zararı üst kat karşılamaktadır. Alt kat daire üst kattaki daire sahibine haber vererek tesisatçı çağırır ve çoğu zaman masrafını üst kattaki daire karşılar.
- Üst kattan alta kata su sızması durumunda alt kat daire sahibi hemen vanayı kapatı ve üst katı bilgilendirir. Acilen tesisatçı çağırmasını ve tamirinin yaptırılmasını talep eder. Öncelikle sızıntı ve kaçak bulup sorun giderilir sonrasında alt katta oluşan zarar için üst kat daire sahibi ile görüşülür.
- Dairesi sigortalı olan konut sahipleri zarar tespiti için sigorta eksper hizmeti alır ve bunu üst kat daire sahibine bildirir.
Yoncu tesisat olarak yukarıda maddelendirdiğimiz aşamalar firmamız uzman görüşleri olup yasal ve hukuki bir anlam taşımız. Hak vereceğiniz gibi bu gibi konularda her iki taraflı farklı bir çok detay, sorun ve anlaşmazlıklar olabilmektedir. Lütfen öncelikle yasal haklarınızın ne olduğu konusunda bilgileniniz. Kısa bir araştırma ile bu tür sorunları yaşayan yüzlerce kişi olduğunu görecek ve sorunu nasıl çözdüklerini inceleyebilirsiniz. Üst kattan gelen suyu kim yaptırır yazımız da bu konuya detaylıca değindir. Lütfen inceleyiniz.
Banyodan Alt Kata Su Sızıntısı
Üst kattan alt kattaki banyoya akan su, en yaygın ev tesisat sorunlarından biridir. Bu sorunun başlıca nedenleri arasında banyo ile ilgili bölümde su birikmesi ve eklem yerlerinin erozyonu ilk sırada yer almaktadır. Su sızıntısı ile ilgili usta çağırıp su kaçağının nereden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Su kaçağı tespiti sonucunda onarım ve montaj çalışması yapılması gerekecektir. Günümüzde genelde eski tip yapılarda sorun sık görülse de yeni modern yapılarda da bu tür arızalar yaşanabilmektedir.
Aşınmış ve yıpranmış derzlerin veya kalitesiz derzlerin kullanılması zamanla alt katlara su akışı sorunlarına neden olur. Fayanslar arasındaki derz malzemesinin yenilenmesi bu alandaki ilk önlemlerden biridir. Genel olarak, sorunu tanımlayabilir ve çeşitli önlemler alabilirsiniz. Yoncu tesisata bu konuda yıl içerisinde bir çok kişi danışmakta veya işlem için başvurmaktadır. Sizinde benzer sorun ve şikayetiniz varsa tesisat ekibimizden su kaçağı tespiti & onarımı, kameralı su sızıntısı bulmak hizmeti, tıkanıklık açma ve tamir hizmetleri alabilirsiniz.
Üst Katlardan Aşağı Akan Sızıntı
Üst katlardan alt katlara sızıntıların birçok nedeni vardır. Hem duvardaki hem de zemindeki banyo karoları arasındaki aşınma nedeniyle merdivenlerden aşağı akan sularda sorun olabilir. Bununla birlikte yapısal bozukluklar, eskiyen tesisat boruları, farklı katlarda yapılan tadilat işleri nedeni ile tesisatın zarar görmesi ve ömrünü tamamlamış malzemeler nedeni ile olabilir. Üst katta sızıntı sorunu olan kişilerin bu sorunu daha kötüye gitmeden su kaçağı bulma işlemi yapmalı ve hemen düzeltmeleri gerekir. Derz dolguları bir süre sonra etkisiz kalır ve su girmesine neden olur.
Kullanılan temizlik maddeleri ve derz dolgu maddeleri zamanla yıpranır. Bu durumun bir sonucu olarak su alt kata akar ve sızar. Zemin altında veya beton içindeki gider boruları, pimaşlarda çatlat veya patlamada yaşanmış olabilir. En doğru arıza tespiti için yerinde kameralı veya özel cihazlarla tespit yaptırmanız önerilmektedir. Tüm su kaçağı ve su sızıntıları sorumluluğunuzda firmamızdan kaliteli ve güvenli hizmet alabilirsiniz.